Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ιντερβιού 2



- ζείτε ακόμα ;

- ότι μπορώ κάνω.

- και τι μπορείτε;

- να ζω.

- βέβαια. . .ναι. σας βλέπω σε καλύτερη κατάσταση από το προηγούμενο λεκτικό νταλαβέρι. . .

- η αλλαγή του καιρού. πέφτουν τα φύλλα μου και άλλα περιττά.

- συνεπώς είστε φυτό.

- ασυνεπές φυτό.

- υπάρχουν και συνεπή φυτά;

- ναι. σε υψηλές θέσεις. δεν μπορώ να πω ονόματα. οι μισοί με ταΐζουν

- μάλιστα. τον τελευταίο καιρό, διακρίνω στο ψηφιακό σας τετράδιο, μια στροφή προς πολιτικά ζητήματα, κοινωνικές ανησυχίες και κάποιες ρατσιστικές αναφορές.

- τα κείμενα μου ανέκαθεν ήταν όπως τα περιγράφετε. δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα το καταλάβετε.

- δηλαδή όταν γράφεται για σκέλια ειρωνικά και μπέκρες και παρανοϊκές κοπέλες - μηχανές κιμά, μιλάτε για πολιτική, για την κοινωνία;

- σαφώς. όλα αυτά είναι η κοινωνία και τα όνειρα της, συνεπώς η πολιτική.

- τα όνειρα της κοινωνίας είναι η πολιτική;

- η πολιτική είναι το μέσον για το όνειρα της. ένα μπακαλοτέφτερο με διαλεκτική γαρνιτούρα. κάποιες ιδέες για φερετζέ - ανιδιοτέλεια, η όποια έχει γίνει βασικό συστατικό σε κείμενα Επιστημονικής Φαντασίας. ευτυχώς καταρρέει σιγά σιγά αυτό.

- είστε από τα καθίκια που δεν ψήφισαν, να φανταστώ.

- δεν ανήκω στα καθίκια που ψήφισαν τα άλλα καθίκια που εκλέχτηκαν, ναι.

- τα κάθικια είναι οικουμενικό ζήτημα.

- . . .και υπόθεση του καθενός, Ζυστίν ή Γκιουλμπαχάρ. . .

- δεν με λένε έτσι. . .

- δικό σας θέμα.

- ουφ. . . γράφετε τίποτα συγκεκριμένο τελευταία;

- την βιογραφία του Νίκολο ΤσίΒο, του μεγαλύτερου εν ζωή λογοτέχνη στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τα έχω γράψει όλα, περιμένω να πεθάνει για να γράψω το τέλος.

- άμα πεθάνετε πρώτος ;

- αν καταλάβω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα τον σκοτώσω. δεν μ΄ αρέσει να αφήνω μισές δουλειές.

- τι σας έκανε να γράψετε την βιογραφία του ; κάποια χρηματικά οφέλη ;

- πρωτίστως, τα χρηματικά οφέλη. αλλά ξέρετε, ο ΤσίΒο είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να ήμουν. Μεγάλειο ο άνθρωπος αυτός, ιταλικό πλακάκι, ολόκληρος, μοκέτα χνουδωτή ατελείωτη προς τον Παράδεισο.

- ενδιαφέρον.

- όσο δεν φαντάζεστε. . .να σας πω ότι ο τόμος θα έχει και φωτογραφίες ντοκουμέντα - ο ΤσίΒο με τον Howard Phillips Lovecraft σε μια εκδρομή στο Ανέλπιστο του χρόνου, καθώς και ένα ηχητικό ντοκουμέντο - μια συζήτηση του Τσίβο και εμού, σε ένα μπορντέλο για τον Celine και τον Richard Matheson.

- πάτε σε μπορντέλα ;

- κάποιες φορές. όταν νιώθω συναισθηματικά κενός. νομίζω ότι εκεί σας πρωτοείδα. . .

- εεεεμ.... αυτή η εμμονή σας με τον Celine. . .

- δεν είναι εμμονή. απλώς όταν διαβάζω ένα κείμενο του, τον νιώθω να μου μιλάει. . .και αυτός ο ονειρικός γρουσούζης τα λέει καλά. δεν είναι ο τύπος που θα ανεβεί σε βάθρο για να ψήσει τον κόσμο. σε στριμώχνει σε με γωνία και στα πετάει στα μούτρα. σαν απελπισμένη πουτάνα άλλα αυτός δεν περιμένει ελεημοσύνη. ίσως ένα μπιφτέκι για να στηλωθεί.

- βλέπετε όνειρα ;

- ναι. αλλά δεν τα θυμάμαι. μόνο λεπτομέρειες μια ξανθιά κοπέλα να τριγυρνάει γυμνή σπίτι μου, ένα χταπόδι καρφωμένο στον τοίχο, παλιές κακές κακές αγαπημένες, ότι οδηγώ ( δεν έχω ιδέα από αυτοκίνητα ) και με κυνηγάει η Αστυνομία ή ότι μπαίνω στο αντίθετο ρεύμα.

- γιατί το ΄΄κακές΄΄ το λέτε ντούμπλεξ.

- γιατί είναι κακές στο τετράγωνο. δεν παραπονιέμαι στην τελική πήρα ότι μου άξιζε. όπως κάθε άνθρωπος που τσαλαβουτάει στην πλάνη και περιμένει όταν ξυπνάει κάτι καλύτερο.

- κάποτε λέγατε ότι κηρύσσεται τον πόλεμο στην πραγματικότητα;

- ναι, με τον Τσίβο, αμφότεροι. είναι θέμα επιβίωσης να μην προλάβει να μας σκοτώσει η πραγματικότητα . . πριν την ρίξουμε μια ανάποδη ( φορώντας δαχτυλίδι ) ή έστω την κάνουμε να τραβάει τα μαλλιά της. εντάξει. . . θα μας καθαρίσει. . . απλώς της γκρινιάζουμε πριν μας φάει.

- και η διαρκής θητεία στο πένθος; τα μαύρα ρούχα ;

- τα μαύρα ρούχα είναι μια απάτη. . . μην τα συσχετίζεται με το πένθος. όσο για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, αυτή η θητεία οφείλετε σε μια ιδιαιτερότητα μου. οτιδήποτε βλέπω, ακούω, διαβάζω, ζώ, πρώτα το εκτιμώ, το παρακολουθώ με ενδιαφέρον, μπορεί να μου αρέσει, μπορεί και όχι. ταυτόχρονα, μέσα μου, μια δεύτερη φωνή το διαστρεβλώνει, το ρημάζει, το κομματιάζει και το ξαναφτιάχνει από την αρχή, το μετασχηματίζει, το συσχετίζει με κάτι φαινομενικά άσχετο και στο τέλος του γυρνά την πλάτη. οπότε η όποια χαρά που θα συναντήσω δεν διαρκεί πολύ. χρήζω ψυχιατρικής περίθαλψης ; τι λέτε ;

- ίσως. τι να πω ;

- τίποτα. δεν χρειάζεται. . .

Δεν υπάρχουν σχόλια: