Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

μπουκέτο

ο Βασιλιάς σέρνεται ματωμένος, θέλει να φτάσει τον θρόνο του. . . αλλά δεν έχει κεφάλι ούτε μάτια. . . μόνο μια κορώνα χρυσή. . . λάμπει. . . δεν βλέπει όμως. . .


μια συνήθεια' καθώς κρατάω τσιγάρο, είναι να στριφογυρνώ ανάμεσα στα στα δάχτυλά -και τότε ο καπνός βγαίνει σιγά σιγά από το τσιγαρόχαρτο και κρέμεται με την καύτρα στην άκρη. . . / ο Παππούς τελειώνει / 80 χρόνια αναισθησίας / το δέρμα του σαν μικρού παιδιού / ούτε μια ρυτίδα / οι δικές μου εξετάσεις πριν 2 χρόνια ήταν καταδίκη, οι δικές του απαλλακτικό διάταγμα / και τώρα τελειώνει. . . / ας μην μιλήσουμε για Αθανασία καλύτερα / ας πούμε για μια Αθανασία με βαριά στήθη και ευθύνη καμιά / ας πούμε για κάποιον που βλέπει αιματοκυλισμένες ταινίες και κοιμάται / και κάθε μέρα ή στιγμή για αυτόν είναι Πρωτοχρονιά / χωρίς λαμπάκια χωρίς παπαριές, μόνο κάτι μακριά τραπέζια και φαΐ / φαΐ / φαΐ και ένα γλυκερό κρασί για να χωνέψει. . . αντι για τραπεζομάντιλο στρώνει σεντόνι / έτσι με το που αδειάσει το τραπέζι / κάνει ένα σάλτο και αράζει πάνω του / ευχάριστη διάθεση / ύπνος μακάριος / μόνο ένας μαλάκας για την λάντζα και το χαμαλίκι χρειάζεται / πάντα θα χρειάζεται ( δεν χτίζεται χωρίς δούλους ο Χρυσός Αιώνας του Περικλέους. . .) // Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΟΛΕΥΕΙ - ζητησε τσιγάρο / λέγοντας / Δώσε μου ένα Καριόλη Χάρο / έμοιαζε με Πορτογαλλίδα αλλά δεν άνηκε στον κόσμο αυτό / με τις χίλιες δυο μαλακίες / και μπαλώματα / τα βράδια γύμνωνε τον κώλο της / και τον κοπανούσε πάνω στο τύμπανο / δίνοντας το σύνθημα για οπισθοχώρηση / θύματα της πολλοί φιλοδοξούσαν να γίνουν / όμως αυτή ταξιδεύει με τον ΘΕΟΦΙΛΟ /και όλα αυτά ήταν ένα όνειρο / κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει - Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΟΛΕΥΕΙ /// ΕΣΤΕΤ - που είπες ότι ρίξανε οι Φασίστες στον Λόρκα; πόσα χρόνια κράτησε η αποχή του Μπούκ. από το γράψιμο ; Πόσους γάμους έκανε ο Στρινγκμπεργκ; Κάτω από ποιο δέντρο έγραφε ο ΄΄Βαριά Βιομηχανία΄΄ Καραγάτσης; ο Παζολίνι είχε πληρώσει τον πιτσιρικά που τον καθάρισε πριν ξαπλώσουν; τι έγραφε στο Θρήσκευμα η ταυτότητα του Πετρόπουλου και τι του Άσιμου; ο Καζάν τους έδωσε σιγά σιγά ή μια και έξω; Πότε κατάπιε ο Waits το κατσαβίδι που έχει στο λαιμό του; τα Live του Dylan έχουν κάτι ζωντανό πλην των Μουσικών;

η κάρτα ανεργίας μου εγκρίθηκε. . . ( χαμόγελο )

. . .βγήκε απο το μπάνιο. . .σταγόνες πέφτανε στο ξύλινο δάπεδο και μου είπε με τον τρόπο της ΄΄Πάρε τα γαμημένα κωλόχαρτα και τα βιβλία σου και φύγε. . .΄΄

όλα στο μυαλό μας είναι.

- - -


το κέρδος μια μέρας

η αγωνία δεν είναι να γίνεις κάποιος. . . η αγωνία είναι να μην γίνεις κάποιος συγκεκριμένος . . κάποιος ανυπόφορος που δεν θα τον άφηνες να κοιμηθεί ούτε στο χαλάκι της εξώπορτας. . . κάποιος ΄΄λίγος΄΄ και ΄΄πρώην΄΄. . . κάποιος που να είναι εντάξει για δυο τρεις ώρες ( ή ένα τέταρτο επί πληρωμή έστω ) αλλά μετά δρόμο. Έτσι αυτή η μέρα ξεκίνησε. Με αυτή την αγωνία. . . Βαπόρι από πολλά και ο ήλιος σπαστικός ( συνωμοσία και αυτός με τα πολλά ) να τον στραβώνει. . . εκνευρισμός. . . το κινητό να μην χτυπάει ούτε για ένα ΄΄Συγνώμη, λάθος΄΄ ή για μια προσφορά από τους Οργανωμένους Ανακατοκιστες. . . τίποτα. . . σκεφτόταν ότι αν τον παρακολουθούσαν οι Κακοπληρωμένοι Ένστολοι, δεν θα ξυνόταν από την φαγούρα της Μοναξιάς. . . Αηδίες. . . είμαι ακίνδυνος, είμαι ηλίθιος και χέστης. . . και συνέχισε προς την Θάλασσα. Όπως κατέβαινε μπλέχτηκε σε μια πορεία. . . έψαχνε τρόπο να φύγει από το μπουλούκι ( καμιά 3000 άτομα έτοιμα να φάνε τον τόπο / άντε να τους πεις για τον Στίρνερ ). Πέσανε δακρυγόνα. . . ένα ραμολί που το πήρανε τα σκάγια άρχισε να βήχει με μια σακούλα γιαούρτια στα χέρια. . . πήγε να τον βοηθήσει. . . τον έβαλε σε μια γωνιά, μέσα σε μια είσοδο πολυκατοικίας και του είπε να κάτσει φρόνιμα. . . του ζήτησε την ταυτότητα του. . . ο γέρος την έδωσε. . . έκανε ότι την μελετάει λες και έβλεπε την ταυτότητα του Ντίλιγκερ ή του Νταβέλη. . . ο γέρος κιτρίνισε . . Δώσε μου ένα γιαούρτι και δεν θα μπλέξεις. . . το έδωσε πρόθυμα και εκείνος βγήκε έξω. . . οι 3000 διαδηλωτές - σαν θαύμα - έγιναν μια διμοιρία από Στολές και Καπνούς - σαν κινητός μασκοφόρος τεκές. Βρήκε ένα στενό, χώθηκε και συνέχισε τον δρόμο του. . . Κύριος του Εαυτού του και Φορολογούμενος του Κράτους. . . το σκορ ήταν ένα γιαούρτι κέρδος και η εξέργεση. . . θα έπρεπε να περιμένει. . .


- - - -


το πολλαπλό είδωλο

Chico Marx plays Cards against himself


- - -




τι κουνήματα τι χαρές - δροσιά
σαν κρουαζιερόπλοιο με όλες τις ανέσεις
απο την μια άκρη του κόσμου στην άλλη



οι επιβάτες της καθήμενοι τεμπέληδες
καυλωμένοι - ρομαντισμένοι, αρωματισμένοι,
ραντισμένοι από το πέρασμα της
- από την μια υποψία γάμπας
και ένα μπούστο με προοπτικές.

το πλήρωμα Εμπειρίκειον
έγραφε γράμματα
σε έρωτες άγνωστους
χωρίς σχήμα - υπογράφοντας την πίστη τους με αίμα.

κανείς,βέβαια δεν έβλεπε το παγόβουνο.


- - - -


αλληλεγγύη


Ηλίας Πετρόπουλος




«Αγαπώ τα τσογλάνια και τους χασίκλες, τους κλέφτες, τις πουτάνες, τους ρεμπέτες και τους πούστηδες, επειδή μάχονται κάθε μορφή εξουσίας. Και τους αγαπώ πιο πολύ γιατί καταφέρνουν κι επιζούν κόντρα στην αστυνομία, κόντρα στον ποινικό νόμο, κόντρα στην απαίσια ηθική των μικροαστών, κόντρα στον φλογερό εαυτό τους»



Μίλτος Σαχτούρης






Έζησα κοντά

Μνήμη Γιώργου Μακρή

Έζησα κοντά στους ζωντανούς ανθρώπους
Κι αγάπησα τους ζωντανούς ανθρώπους
Όμως ή καρδιά μου ήταν πιο κοντά
Στους άγριους άρρωστους με τα φτερά
Στους μεγάλους απεριόριστους τρελούς
Κι ακόμα στους θαυμάσια πεθαμένους



Δεν υπάρχουν σχόλια: